24.05.2021 klo 06:00
Tällä viikolla teemana on uintitekniikka. Kokemuksiemme mukaan suurin este triathlontapahtumaan osallistumiselle on puutteellisesksi koettu uintitaito. Mutta hyvä uutinen on se, että uintitekniikan oppii myös aikuisena. Pikatriathlonin (sekä savoalisen perusmatkan) tavallista lyhyemmät uintiosuudet mahdollistavat yhä useammalle osallistumisen. Ja tiesithän, että triathlonissa uintityyli on vapaa! Mikäli ns krooliuinti ei vielä tänä vuonna suju, taittuu matka yhtälailla myös rintauinnilla. Selvitä, onko kotipaikkaunnnallasi alkamassa uintikursseja tai saatko tutun valmentajan neuvomaan alkuun?
Uinnin tekniikkavinkit
Vartalon asento on uinnissa kaikki kaikessa. Hyvässä asennossa uimari pysyy mahdollisimman lähellä pintaa ja jalat eivät laahaa pohjassa.
Asentoon vaikuttavat pään asento, keskivartalon lihastonus ja potkut. Pään asennolla on suuri merkitys koko vartalon asentoon, sillä jos uidaan pää korkealla, tasapaino muuttuu ja jalat putoavat kohti pohjaa. Liikeradaltaan liian isot potkut ja jalkojen jännittäminen pudottavat myös jalkoja kohti pohjaa.
Myös vartalon rullaus on oleellinen asia. Vartalo kiertyy käsivedon mukaan ja kierto lisää liukua. Kierto helpottaa hengittämistä, sillä pää kääntyy luontevasti vartalon mukana. Myös käden palautuminen on helpompaa kun vartalo on kiertyneenä.
Hengitys on etenkin monelle aloittelijalle haastavaa. Ennen hengitystaukoa pitää muistaa puhaltaa keuhkot tyhjäksi. Yleisin virhe on yrittää puhaltaa keuhkot tyhjäksi ja vetää ilmaa sisään samaan aikaan hengitystauon aikana. Keuhkot puhalletaan tyhjiksi rullauksen aikana. Yleisimmin puhallus tehdään sekä nenän että suun kautta.
Käsiveto
Käsivedossa oleellista on, ettei käsi ylitä vedessä vartalon vertikaalilinjaa. Käden rikkoessa veden pinnan, tunne on kuin se työnnettäisiin käsi postiluukusta sisään. Jos veto tuodaan vertikaalilinjan väärälle puolelle, sitä korjataan potkuilla, mikä aiheuttaa ongelmia suoraan etenemisessä etenkin avovedessä.
Kun käsi tuodaan veteen, ote vedestä pyritään saamaan heti kiinni. Käsivarren ja olkavarren lihakset aktivoidaan otevaiheessa. Tätä voi demonstroida kuivalla maalla ottamalla pallo ilmasta kiinni.
Kämmen ja käsivarsi tekevät alkutyön, jolloin kyynärpää pysyy paikallaan korkealla. Siinä vaiheessa, kun käsi ja käsivarsi ovat samassa linjassa kyynärpään kanssa, niin koko käsiveto tekee työtä. Kämmen tekee työnnön loppuun asti ja käsi nostetaan vedestä kyynärpää edellä.
Potkut
Potkujen tarkoitus on rytmittää uintia ja pitää uintiasentoa hyvänä. Monesti potkujen avulla pyritään pitämään jalat pinnalla. Liiallinen potkiminen syö rajusti happea ja on epätaloudellista triathlonuinnissa.
Märkäpuvun kanssa jalat pysyvät pinnalla ja potkut nousevat helposti liian korkealle. Tällöin potkuista ei saada täydellistä hyötyä.
Potku lähtee lantiosta, ei polvesta. Usein taitetaan liikaa polvea, jolloin asento tippuu. Nilkkojen tulisi olla ojennettuna ja myös rentoina. Monella uimarilla on todella jäykät nilkat ja potkuja potkitaan kuin saappaat jalassa. Nilkkojen liikkuvuudessa on suuria eroja, mutta varpaiden pitäisi osoittaa vastakkaiseen päätyyn.
Moni jännittää turhaan jalkoja potkujen aikana. Potkujen liikerata on yllättävän pieni, sillä mitä laajemmalla liikeradalla potkitaan, sitä enemmän jalat uppoavat ja rikkovat uintiasentoa. Asento putoaa aina kun potkastaan liian syvälle.
Potkuharjoitukset eivät tuo suoranaisesti vauhtia triathloniin, mutta ovat tärkeä osa uintiharjoittelua, jotta opitaan potkimaan oikealla tavalla. Hyvä triathlonuintitaito vaatii myös potkuosaamista.
Harjoitusohjelma viikolle 21
Ma Lepo, lihashuolto
Ti Uinti 45min. Alkuun ja loppuun 10 minuuttia kevyttä matkauintia parhaiten osaamallasi tekniikalla 50-100m osissa. Keskellä harjoitusta 25m pätkissä joko vapaauintia tai tekniikkaharjoitteita
Ke Lepo
To Pyöräily 1.00h PK1-2 + juoksu 10 melko reipas+5min kevyt+ 5min kävellen
Pe Lepo
La Juoksu 15min kevyt, 5*2min vauhdilla, jolla jaksaisit juosta 10-15min /välissä 2min hölkkä palautus ja loppuun 10min, kevyt verryttely
Su Pyöräily 1.00-1.30h kevyt