Ilmoittaudu

Miten suunnittelet harjoittelua?

22.02.2019 klo 08:00

Harjoittelun suunnittelun kolme keskeistä asiaa ovat aiempi liikunnallinen tausta, ajankäytölliset resurssit ja tavoite, johon harjoittelu tähtää.

Aikaisempi tausta määrittelee sen, millaista harjoittelukuormaa ihminen teoriassa kestää ja sen, millaisiin tuloksiin omalla lahjakuudella voi päästä.  Vaikka kestävyys on vahvasti harjoitettava ominaisuus, niin siitä huolimatta äärimmäisen kovat tavoitteet (kilpailullisesti) vaativat niin fyysistä kuin myös psyykkistä kestävyydellistä lahjakuutta.


Ajankäyttö

Ajankäytölliset resurssit liittyvät elämän realiteetteihin. Opiskeleva sinkku, jolla ei ole lapsia ja joka pystyy hoitamaan opiskelunsa suhteellisen helposti, voi luonnollisesti halutessaan priorisoida aikaa harjoitteluun huomattavasti enemmän kuin vaativassa työssä oleva vanhempi, jolla on kolme alle kouluikäistä lasta.


Tavoite

Kolmantena kohtana on tavoite, johon harjoittelun suunnittelu tähtää. Jos ihmisellä on esimerkiksi vahva tausta muista kestävyyslajista, kisasta selviää läpi lähes ilman harjoittelua. Vastaavasti jos kyseessä on sohvaperuna, joka ei ole koskaan liikkunut, vaatii asia hieman erilaista paneutumista.

90 % alle 55-vuotiasta suomalaisista pystyy kokemuksemme mukaan tekemään 2–3 vuoden sisällä harrastuksen aloittamisesta puolikkaan tai täysmatkan triathlonin, jos harrastamiselle ei ole merkittäviä terveydellisiä esteitä.


Harjoittelu elämän ehdoilla

Harjoittelun suunnittelussa ei mietitä mitä pitää tehdä, vaan mitä pystyy tekemään. Harjoitusohjelman pitää sopeutua muuhun elämään, eikä päinvastoin. Toki tavoitteen mukaan oman elämän painopisteitä täytyy usein muuttaa, mutta peruspilarien pitää pysyä kunnossa.

Harjoittelun alussa kunto nousee pieninkin muutoksin, sohvaperuna saa muutoksia aikaan vähäisellä tekemisellä ja kunnon nouseminen kannattaa tehdä niin helposti kuin mahdollista.  Harjoittelu ei ole rakettitiedettä, mutta perusasiat siitä on kuitenkin hyvä opetella, koska se palkitsee aina.


Ota huomioon seuraavat asiat harjoittelun suunnittelussa:

• Lisää harjoitukset omaan kalenteriisi eli varaa niiden toteuttamiseen paikka.

• Älä yliarvioi suunnittelussa omia voimavaroja ja älä hermostu muutoksista.

• Harjoittele silloin enemmän, kun sinulla on siihen aikaa.

• Muista varata aikaa myös palautumiseen sekä lepoon.

• Harjoittele monipuolisesti kaikkia kestävyyden osa-alueita, monipuolisuus on myös tehojen vaihtelua, eikä pelkästään sillisalaattia eri lajien välillä.

• Nousujohteisuus on yksittäisiä ominaisuuksia tärkeämpää, eli jos talvella ei ole riittävän paljon aikaa harjoitteluun, tee sitä silloin, kun siihen on luontevasti paremmin aikaa.

shutterstock_160551989.jpg