22.03.2019 klo 08:00
Maaliskuussa pääsee ulos pyöräilemään, jopa maantiepyörällä, mutta toisaalta kelit voivat olla arvaamattomia. Polte lenkkeilyyn on tässä vaiheessa usein kova.
Kevätkausi kysyy malttia, koska useimmilla yleinen stressitaso saattaa töiden tai opiskelujen vuoksi nousta kesää kohti. Jos samaan aikaan harjoittelee liian kovaa, on edessä helposti ylikuormitustila.
Pyöräilyä ja juoksua on syytä lisätä asteittain. Liian suuri äkkinäinen harjoittelun lisääminen ei ole ongelma hengitys- ja verenkiertoelimistön näkökulmasta, mutta lihaksiston kannalta se saattaa olla. Pyöräilyssä paksu vaatetus saattaa lisätä vastusta ajamiseen jopa 15 % ja jos tätä ei ota huomioon, seurauksena ovat helposti jumiutuneet lihakset. Kevään tehoharjoitukset voikin olla syytä tehdä sisällä ajovastuksen päällä.
Jos juokseminen on talvella ollut vähemmällä, se on syytä aloittaa maltilla. Juokse mieluummin suhteellisen usein, mutta vähän kerrallaan. Juoksemisen määrää kannattaa triathlonissa miettiä kokonaisuuden kannalta, eikä yksittäisesti juoksun näkökulmasta. Juoksu on triathlonin lajeista kaikkein kovin nivelille, jänteille ja lihaksille, joten suuret juoksumäärät vaativat enemmän aikaa vievää lihashuoltoa.
Uintia kannattaa käyttää rytmittämässä harjoittelun rasittavuutta. Kun pyöräily, juoksu ja niiden yhdistelmät kuormittavat erityisesti alavartalon lihaksistoa, välipäivinä uinti palauttaa lihaksia ja mahdollistaa (jos aikataulut sallivat) korkeamman harjoitusmäärän ylläpitämisen. Vaikka tekniikkaharjoittelun rooli keväällä pienenee, pitää teknisen tekemisen olla uinnissa aina mukana.
Lihaskunnon osalta kannattaa keskittyä keskivartalon ja tarvittavan liikkuvuuden ylläpitoon. Lisääntynyt pyöräharjoittelu kuormittaa helposti selkää ja jumiuttaa muutenkin kireitä lantion lihaksia, joten keskivartalon jumppaaminen on tärkeässä roolissa. Jalkojen lihaskunnon suhteen kannattaa olla tarkkana, koska niin juoksu kuin pyöräilykin kuormittavat lihaksistoa. Liian kovat jalkojen voimatreenit saattavat aiheuttaa rasitusvammoja tai ainakin laittaa paikat jumiin.