Ilmoittaudu

Keuhkopöhö voi yllättää kokeneenkin uimarin

12.06.2019 klo 15:00

Kylmä vesi ja ääreisverenkiertoa hankaloittava märkäpuku voivat aiheuttaa lievän hengenahdistuksen lisäksi astetta vakavamman oireen, keuhkopöhön. Sydänsairaalan johtava ylilääkäri, kardiologi Kari Niemelä sanoo, että vaiva voi tulla niin aloittelijalle kuin huippu-uimarillekin.

Triathlonkilpailuissa sattuu eniten kuolemantapauksia ensimmäisen lajin eli uintiosuuden aikana. Usein kyseessä on sydänpysähdys, joka on yleensä monen tekijän summa.

Uinnin lähtö on monelle triathlonistille sykettä ja verenpainetta nostava hetki. Ensimmäisten satojen metrien ruuhka, kylmä vesi ja ääreisverenkiertoa hankaloittava märkäpuku voivat laukaista kohtalokkaan tapahtumaketjun.

- Lähtöjännitys nostaa verenpainetta. Kylmä vesi puolestaan supistaa verisuonia ja kireä märkäpuku hankaloittaa ääreisverenkiertoa. Kun veri ei pääse kiertämään esteettä koko kehossa, keuhkoihin voi kertyä ylimääräistä nestettä. Se voi puolestaan vaikeuttaa veren virtausta keuhkoista sydämeen ja takaisin, kardiologian erikoislääkäri Kari Niemelä kertoo.

Keuhkoihin kertyvä ylimääräinen neste voi häiritä sydämen pumppaustoimintaa ja aiheuttaa huonolla tuurilla rytmihäiriön.

Akuutti vajaatoiminta

- Keuhkopöhön erottaa vaikkapa astmaattisesta hengenahdistuksesta siinä, että uidessa hengitys vinkuu ja maalle noustessa yskökset ovat verensekaisia. Keuhkopöhö voi mennä ohi itsestään. Vakavammissa tapauksissa ihminen voi näyttää hyvin huonovointiselta ja menettää hapenpuutteen takia jopa tajuntansa. Hänet on saatava nopeasti hoitoon, jossa hänelle annetaan lisähappea. Hoito on samankaltaista kuin sydämen vajaatoiminnassa, Niemelä jatkaa.

Jos triathlonia harrastavan ihmisen suvussa on sydänsairauksia tai jos kuntoilija itse on ylipainoinen tai kärsii korkeasta verenpaineesta ja kolesterolista, Kari Niemelä kehottaa tutkimaan sydämen toiminnan ennen pitkäkestoista kilpailua.

- Etenkin vasemman kammion paksuuntumisen tiedetään olevan sydäntapahtumille altistava tekijä. Sydänfilmi ja sydämen ultraäänitutkimus kertovat nopeasti ja luotettavasti sydämen tilanteesta.

keuhkopöhö.jpg


Näin ehkäiset keuhkopöhöä

• Tee hyvissä ajoin ennen uinnin lähtöä kunnon alkuveryttely. Juokse hiki pintaan ja ota muutama lyhyt spurtti, jossa keuhkot joutuvat kunnolla töihin.
• Jos vesi on kylmää, käy pulahtamassa ennen starttia, jotta veden lämpötila ei tule lähdön hetkellä shokkina.
• Kaada märkäpuvun sisälle ennen lähtöä lämmintä vettä. Kun keho on veteen mennessä lämmin, hyperventilaation riski on pienempi.


Taru Schroderus